Akvarista irodalom:

Ebben a részben a gyűjteményemben megtalálható és az ideiglenesen hozzám került könyvekről, kiadványokról olvashatsz. A *-gal jelöltek könyvtárból, vagy kölcsönben voltak nálam. Mivel csak lelkes amatőrnek tartom magamat, előfordulhat, hogy a Te véleményed a leírtaktól eltér és másként ítélsz meg egy-egy könyvet. Ha küldesz egy rövid kiegészítést, szívesen kiegészítem saját leírásaimat a Te véleményeddel is!

dr. Ács Eszter-Mándics Dezső: Akvarisztika

Lukács László-Sinkó Gábor: A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága

Peter Beck: Akváriumi állatok és növények tartása, gondozása

Mary Bailey és Gina Sandford: Útmutató az akváriumi halak tartásához

Kjell Fohrman: Back to Nature - AKVÁRIUMKALAUZ

Horn -Zsilinszky: Akvarisztika

Dezse Tibor (Aquad): Tengeri akváriumok

Dick Mills: Akváriumi halak*

Brian Ward: Akváriumi halak és növények

Peter W. Scott: A tökéletes akvárium

Thierry Maître-Allain: Nagy akvarista kézikönyv

SERA tanácsadó füzetek

Akvárium Magazin - Felelős kiadó: Pasaréti Gyula

JUWELL AQUARIUM - prospektus

TETRA: Az akvárium-egy elbűvölő vizivilág

Dezse Tibor: Akváriumok

Peter Beck: Akvárium-ABC*

Dr. Lányi György: Korszerű akvarisztika *

Dr Wiesinger Márton: Halak

Nagy Tamás-Tóth Csaba: A Tanganyika-tavi sügérek 1.

Dick Mills: Akvarista kézikönyv *

Dr. Lányi György: Elevenszülő fogaspontyok *

Jörg Vierke: A legkedveltebb díszhalak *

Pénzes Bethen: Az akvárium növényei *

Dr Wiesinger Márton: Akvarisztika *

Pénzes Bethen-Tölg István: Az aranyhal és a díszponty*

Patrick Lonisy: Akváriumok*

dr. Ács Eszter-Mándics Dezső: AKVARISZTIKA

TESCO - otthon sorozat, Panemex kiadó, ISBN: 963-9090-91-3

Ez a könyvecske az egyik legújabb szerzeményem. A 64 oldalas keménykötéses kiadványt egy CD-ROM melléklettel kapjuk. Sajnos eléggé negatív véleményem alakult ki a könyvvel kapcsolatban. Alapvetően kezdőknek szánták, ezért nem is értem miért kellett a Roosevelt lazacot, meg a tengeri akvarisztikát belevenni az anyagba. Néhány alapigazságon kívül a könyv 32 általánosan elterjedt díszhalat, illetve 15 vizinövényt ismeretet2-3 mondatban.Találkoztam néhány egyértelmű tévedéssel is, pl. egy SACEM belső szűrő fényképe alatt a következő felirat áll: "Légárammal működő szűrő", vagy a növényeknél egy Anubias fajról állítják, hogy vizikehely. A CD-ROM-on szintén pár mondatos jótanácsokat kapunk különböző témákban, a legértékesebb rész talán az a pár rövid videó, amin halakat, akváriumokat, víztesztek elvégzését láthatjuk. Összességében úgy gondolom, hogy egy kezdő akár a TETRA, akár a SERA tanácsadó füzeteiből többet megtudhat az akvarisztikáról, ráadásul ez utóbbiakat ingyen megkaphatjuk a kereskedőknél. (Igaz, legutóbb már 100 Ft/db áron láttam egy kereskedőnél.)

  Ç

Lukács László-Sinkó Gábor: A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága

II. bővített kiadás, ISBN: 963 004825 6

Szintén új szerzemény, de az előző könyvvel ellentétben FŐNYEREMÉNY! Ha valaki kézbe veszi ezt az elég súlyos könyvet, ne csodálkozzunk, hogy alaposan elgondolkodik egy afrikai sügérekkel benépesített medence kialakításán. A kiadvány első részében általános információkat kapunk a tavak kialakulásáról és a sügérvilág kialakulásáról. Részletesen elmagyarázzák a szaporodási, táplálkozási, viselkedési jellemzőket, az akváriumokkal szemben támasztott igényeket, etetéssel, tartással kapcsolatos ismereteket kapunk. Mindezeket érthetően, egyszerűen tálalva, nem szükséges doktori cím a megértésükhöz. A betegségekről szóló rész után a vadon befogott halakról, majd az albinizmusról és a mutációkról olvashatunk. A következő, egyben a legnagyobb fejezet a halak bemutatása. Először a Malawi-, majd a Tanganyika-tó sügereinek fényképes bemutatása következik. Közel 230 oldalon keresztül szebbnél szebb halacskák ismertetése fontos tartási és tenyésztési instrukciókkal. Ilyen részletességű leírásokkal legutóbb a Horn-Zsilinszky féle Akvarisztikában találkozhattunk. A színhibásan nyomott fényképek helyére külön íven, öntapadó papírra nyomva megtaláljuk a jó fotót is. Innen kiollózva pedig beragaszthatjuk a hibás képre. Elég ritka figyelmesség! Összegezve a könyvet: csillagos ötös! (A könyv első részéből külön honlap formájában a http://aqua1996.freeweb.hu címen olvashattok )

Ç

Peter Beck: Akváriumi állatok és növények tartása, gondozása

Holló és Társa ISBN 963 9388 32 7

Szintén "TESCO"-s beszerzésű könyv, az alcíme alapján: Akvárium alapfokon. Szépen illusztrált kemény kötésű kiadvány, amely valóban segít egy kezdőnek az indulásban. Áttekintést kapunk az akváriumban tartott díszhalak természetes életteréről, majd saját tartályunk beállításához grafikákkal, fényképekkel illusztrált tippeket találunk. A víz jellemzőinek egyszerűsített tárgyalása után 36 vízinövény fényképes bemutatása következik. A következő fejezet a kezdőknek ajánlható halfajok kiválasztásában segít. Összesen 58 fajtáról kapunk rövid, érthető fényképes bemutatást. Először a ponytlazacok, majd a pontyfélék, harcsák, ikrázó fogaspontyok, labirintkopoltyús halak, díszsügérek ismertetőit olvashatjuk. Jó ötletnek tartom, hogy a különböző témaköröknél egy-egy táblázatot kapunk a felmerülő problémákról és azok elhárításának lehetséges módjairól. 

Ç

Mary Bailey és Gina Sandford: Útmutató az akváriumi halak tartásához

Alexandra kiadó, ISBN: 963 367 703-3

Puhafedelű, 130 oldalas, a címoldalon gyakorlati kézikönyvként jelölt kiadvány. A bevezető után az akvárium berendezéseinek első lépéseiről olvashatunk. Sok alapvető általános tanácsot kapunk a halak összeférhetőségével, méretével, kiválasztásával kapcsolatban. A következő rész magával a vízzel, vízkezeléssel foglalkozik. Fényképekkel, rajzokkal illusztrálják a különböző szűrőfajtákat, működési elvüket. Ezek után a táplálékok, az etetés témakör jön, gyakorlatilag a műeleségektől a tubifexig bezárólag megismerhetjük az akvarista lehetőségeit. Az akváriumi felszerelésekről elég rövid ismertetőt kapunk, viszont a dekorációról szóló rész bővebb. A következő fejezet a növényekkel foglalkozik. A vásárlásukhoz, ültetésükhöz, szaporításukhoz, tartásukhoz kapunk útmutatót. A növényes rész után a legérdekesebb oldalakhoz jutunk, az akvárium összeállítását kísérhetjük figyelemmel egész jó fényképek segítségével. Saját akváriumunk "tájképének" kialakításához is leshetünk el ötleteket. Következik egy szerintem felesleges rész - 5 oldal tengeri akvarisztika, ezt kár volt bevenni. A könyv utolsó fejezeteiben a halak vásárlása, betelepítése, egészséggondozása, tenyésztése szerepel. Összességében a könyvet nem sorolnám az alapművek közé, bár kétségtelenül hasznos információkat nyerhetünk belőle.

Ç

Kjell Fohrman: Back to Nature - AKVÁRIUMKALAUZ

Galápagos Bio-Art Stúdió ISBN 963 004 576 1

A svéd szerző a könyv hátlapján olvasható információk szerint a Skandináv Cichlida Társaság és a Svéd Hobbiállat Kereskedelmi Társaság elnöke . A keménykötésű, közel 200 oldalas könyv legelőször a gyönyörű fényképfelvételekkel hívja fel magára a figyelmet.  A könyv első harmadában rövid tájékoztatókat találunk az akvárium beszerzéséről, berendezéséről, a víz jellemzőiről, vízinövényekről, felszerelésekről. A halak táplálása, az akvárium karbantartása, a halak szaporítása, halbetegségek, majd a halak vásárlása fejezetek következnek 2-4 oldalas terjedelemben. Ezt követően jönnek a halak ismertetői. Minden fénykép alatt az alábbi magyarázat található: Latin név, család, kereskedelmi név, származási terület, vízhőmérséklet, víz-ph, kifejlett hal maximális mérete, akvárium minimális hossza, nehézségi fokozat (1-5), magyarázó szöveg (táplálék, szaporodás, vízből kiugrási hajlam, agreszzivitás, különleges igények, stb.) A halak a következő csoportosításban szerepelnek: Elevenszülő fogaspontyok, Pontyalakúak, Pontylazacok, Ikrázó fogaspontyok, Labirinthalak, Kalászhalak, Harcsafélék, Dél-Amerikai sügérfélék, Közép-Amerikai sügérfélék, Malawi-tavi bölcsőszájú sügérek, Tanganyika-tavi sügérfélék, Egyéb halfajok. A könyv végén kapunk egy 9 oldalas fejezetet a vízinövényekről. A növények szintén fényképpel kerültek bemutatásra és a halakhoz hasonlóan magyarázatot is kapunk a következők szerint: Latin név, család, származási terület, magasság, fényigény (1-5), vízhőmérséklet, víz-ph, növekedési hajlam (1-5), tartási fokozat (1-5), szövegmagyarázat (elhelyezés, CO-igény stb.) Összességében nagyon jó könyvnek tartom, igen jól tud segíteni egy akvárium berendezésénél, a megfelelő halak, növények kiválasztásánál.

Ç

Horn -Zsilinszky: Akvarisztika

Második kiadás - Natura kiadó MG 1675-f-7172

Nem tévedek sokat, ha azt állítom, hogy a magyarországi akvaristák alapkönyvének tekinthető és generációk nőttek fel az azóta többször kiadott könyvön. Nekem egy 1971-es puhafedeles példányom van, azóta már bővített kiadások jelentek meg. A bővítés ellenére az idő sajnos sok fejezet felett eljárt, itt elsősorban a technikai témákra gondolok, de természetesen vannak időtálló részek is, mint például a tenyésztési, öröklődési elvek. A különböző vegyszerek, gyógyszerek azóta kicserélődtek, vagy más néven futnak, erre tehát ne alapozzunk. A növények és a halak bemutatása részletes, persze egy színes fénykép sokkal egyértelműbb lenne a régi fekete-fehér grafikához képest. A halak természetesen családonként csoportosítva kerülnek bemutatásra. Az akváriumi díszhalak tartása és tenyésztése fejezet tehát a következő családok példányait tartalmazza: pontylazacok,  pontyfélék, páncélos harcsák, ikrázó fogaspontyok, elevenszülő fogaspontyok, sügérszerűek, labirintkopoltyús halak, kalászhalfélék. A könyv utolsó része a halbetegségekkel foglalkozik. A beteg hal felismerésében, a betegség beazonosításában segít a könyv, de a javasolt gyógyszerek, vegyi anyagok már nehezen beszerezhetőek, a különböző gyártók speciális készítményeket ajánlanak a leggyakoribb problémákra. Úgy vélem, hogy a könyvnek - nyilvánvaló hiányosságai ellenére - minden akvarista polcán ott a helye.

Ç

Dezse Tibor (Aquad): Tengeri akváriumok

Aquadruck KKT  - ISBN 963 85681 0 0

A 75 oldalas puhafedelű könyv az első korallszirti medencénkhez igyekszik segítséget nyújtani. Az első fejezetekben a természetes környezet jellemzőiről olvashatunk. Akváriumunk vizének beállításához, mind összetétel, mind hőmérséklet vonatkozásában részletes recepteket kapunk. A szerző ezek után részletesen tárgyalja a szükséges megvilágítás elveit, táblázatba foglalja a kereskedelemben kapható világítótesteket. Az akváriumban lejátszódó folyamatok tárgyalásával eljutunk a szűrés és egyéb szükséges berendezések ismertetéséig. Hasznos tanácsokat kapunk a halak szállításához, betelepítéshez, ezeket természetesen az édesvízi akváriumunknál is jól felhasználhatjuk. A tengeri akvárium betelepítésénél nagyon fontos, hogy a lakók megfelelő sorrendben érkezzenek, a szerző is így tárgyalja a könyvében őket. Ismertetést kapunk tehát az akváriumban tartható algákról (!), rákokról és más alacsonyrendű állatról. A korallakváriumban tartható halakról viszonylag rövid leírást találunk. Véleményem szerint ezzel érzékelhetjük azt, hogy a tengeri akváriumban a halak semmivel sem fontosabbak, mint annak más lakói, illetve  a hazánkban elérhető halfajoknak korlátozott a száma. Néhány oldalon a halbetegségekről olvashatunk, majd a már működő akvárium karbantartásához kapunk tanácsokat. A könyvet 5 oldalnyi színes fénykép zárja. A tengeri akvarisztika iránt érdeklődőknek kötelező beszerezni a kiadványt!

Ç

Dick Mills: Akváriumi halak

Határozó kézikönyvek - Panamex Kft és Grafo Kft. ISBN 963 9090 42 5

Ez a keménykötésű 300 oldalas könyv csak rövid ideig volt nálam, de mivel szinte minden könyvtár tart belőle és már három kiadást megért, úgy gondoltam, mindenképpen felveszem a listára. A kiadvány tulajdonképpen 500-nál több akváriumban tartható tengeri és édesvízi halfaj képes ismertetője. Természetesen az első oldalakon rövid áttekintést kapunk a halak testfelépítéséről, életműködéséről, testfelépítésükről és szaporodásukról. A Bevezetés fejezethez tartozik még néhány oldalnyi leírás a természetes élőhelyekről és az akváriumunk berendezéséről, illetve egyes halcsaládok, csoportok általános jellemzőiről. A halak ismertetése a trópusi édesvízi halakkal kezdődik, gyakorlatilag a könyv felét értelemszerűen ezek teszik ki. Néhány hidegvízi édesvízi hal bemutatása után trópusi tengeri halak következnek és persze hidegvízi tengeri halak zárják a sort. Oldalanként általában két hal fényképes ismertetőjét találjuk. Minden faj úgymond keretbe van foglalva, amelynek felső részén megtaláljuk a család és a faj latin nevét, a kifejlett hal várható méretét. Középen a faj magyar neve, fő jellemzőinek leírása, elterjedése és egyéb információk szerepelnek. Külön keretben egy térképrészleten a faj elterjedéséről kapunk tájékoztatást és néhány esetben fényképet is mellékeltek a halról a természetes környezetében. A keret alsó részében a táplálkozásról, a jellemző tartózkodási szintről és a más halakkal szembeni viselkedésről informálódhatunk. A könyv önmagában nem elégséges egy akvarista könyvtárába, de hasznos kiegészítője lehet annak.

Ç

Brian Ward: Akváriumi halak és növények

Új Ex Libris kiadó ISBN 963 9031 49 6

175 oldalas, keménykötésű, nagyalakú könyv teljes körű segítséget ígér: "Egyetlen kötetben minden, amit a kezdő akvaristának tudnia kell." Lássuk tehát mit is takar ez valójában. Az általános tudnivalók részben a halak felépítéséről és viselkedéséről olvashatunk. A szaporodásról és az élőhelyhez való alkalmazkodásról két rövidebb bekezdés szól. A szobai akváriummal, felszerelésekkel, vízminőséggel, karbantartással és tisztítással, halak betelepítésével és a leggyakoribb problémákkal kapcsolatos a következő fejezet. A második nagyobb egység az édesvízi akvarisztikáról szól. Az édesvízi akvárium növényeinek áttekintése elég gyengére sikeredett, a fényképek jók, de nagyon általános az anyag. Két-két oldal az etetésről és a betegségekről, majd jönnek az édesvízi halak. Sorrendben: Pontyfélék, Pontylazacok, Ikrózó fogaspontyok, Elevenszülő fogaspontyok, Bölcsőszájú halak, Labirintkopoltyús halak, Harcsafélék, Csíkfélék, Egyéb édesvízi halak. Sajnos nem kapunk minden halfajhoz fényképet, viszont piktogramokkal utalnak az összeférhetőségre, a táplálkozásra, a víz kémhatására, illetve a jellemző tartózkodási szintre. A tartási hőmérséklet külön került feltüntetésre. A leírások általában 6-10 mondatosak, értelmezésük könnyű. A harmadik rész a tengeri akvarisztikáé. A második részhez hasonlóan a bevezető rész a vízzel és a berendezéssel szembeni követelményeket ismertet. Rövid fejezetekben áttekintést kapunk a tengeri akvárium gerinctelen állatairól és növényeiről, a tengeri halak etetéséről, betegségeikről. A halak bemutatása is hasonló az édesvízi fejezethez, itt a következő családok képviselőiről kapunk ismertetőket: Sörtefogú halak, Ajakoshalak, Korallsügérek, Fűrészesfogú sügérek, Császárhalak, Bohóchalak, Doktorhalak, Íjhalak, Bőrönd-, Sün-, és Gömbhalak illetve egyéb tengeri halak. Ezt a szépen kivitelezett könyvet is csak kiegészítésként javaslom, önmagában az általános akvarisztikai részek nem elég részletesek.

Ç

Peter W. Scott: A tökéletes akvárium

SubRosa Kiadó ISBN 963 8354 14 3

Az egyik legkedvesebb könyvem, nélkülözhetetlen segítséget nyújt a biotóp akvárium "megépítéséhez". A könyv közel 200 oldalas, keménykötésű, fényképekkel gazdagon illusztrált. Az első nagyobb rész természetesen itt is az általános információkat tartalmazza, a víz fontosságáról, a természetes élőhelyekről olvashatunk. A halak eredetével és testfelépítésével külön rész foglalkozik. Ez gyakorlatilag a könyv 1/5-ét jelenti eddig és innen kezdődnek az akváriumok leírásai. Minden biotóphoz tartozik egy általános leírás az eredeti élőhelyről. A medence megtervezés nagyvonalakban, az alapvető felszerelés, a medence berendezése, növényesítés és a halak betelepítése lépésről lépésre nyomon követhető. Külön oldalon a számításba jöhető és javasolt halfajok rövid bemutatását találjuk. A kész akváriumokról kétoldalas csodálatos fényképeket közölnek, külön bejelölve és nevesítve az egyes növény és halfajokat. A könyvben tehát a következő akváriumokat, biotópokat találhatjuk: Édesvízi társas  akvárium (ez nem biotóp!), Az Amazonas-esőerdő patakjai, Az Amazonas-esőerdő savas tavai, A Zaire folyó zúgói, A Délkelet-Ázsiai holtágak, A Délkelet-Ázsiai folyók, A Pápua Új-Guineai homokos folyók, A Közép-Amerikai sziklás tavak, A Kelet-Afrikai sziklás tavak, A Nyugat-Afrikai ártéri mocsarak. Ezek eddig az édesvízi kategóriát képviselték, következik három brakkvízi akvárium: A Közép-Amerikai tengerparti patakok, A Kelet-Afrikai mangrove mocsarak, A Délkelet-Ázsiai folyótorkolatok. Kapunk három tengeri akváriumot is: Tengeri társas akvárium (nem biotóp), A Hawaii korallszirtek, Az angol parti tócsák és tavak. A kínálat tehát elég bőséges és mindenki megtalálhatja a kedvencét. A könyv utolsó előtti nagy fejezete az akvárium és a víz kezelésével foglalkozik: vízkémia, szűrés, fűtés, világítás, akváriumi növények. A könyv utolsó részében hasznos tanácsokat kapunk a halak etetéséhez, tenyésztéséhez, gyógyításukhoz. Ahogy ismertetőm elején megemlítettem, én minden akvaristának ajánlom a könyvet, engem lenyűgözött.

Ç

Thierry Maître-Allain: Nagy akvarista kézikönyv

Alexandra kiadó, ISBN 963 367 105 1

Közel 300 oldalas, keménykötésű, gyönyörű felvételekkel illusztrált kiadvány. A könyv alcíme: Az akvárium elkészítése, berendezése és fenntartása. A többi könyvemtől eltérően (ahol külön édesvízi és külön tengeri rész van) az egyes témaköröknél rögtön tárgyalásra kerül először az édesvízi, majd a tengeri akvárium. (A franciák mindig is mindenben igyekeztek kilógni a sorból :-)) Az első fejezet címe: A víz, mint élettér. Értelemszerűen a víz fizikai és kémiai jellemzőinek ismertetője szerepel itt. Érdekes, de nem tartom követendő ötletnek, hogy akváriumunk vízének ph. értékét ásványvizekkel próbáljuk befolyásolni. Különböző akváriumtípusok rövid leírásaival folytatódik a könyv. A második fejezet a halak bemutatása: anatómia, etetés, szaporodás, egészségmegőrzés jól értelmezhető fényképekkel és rajzokkal, majd a fajtaismertetők. A bemutatott halak mennyisége nem mondható jelentősnek, sőt a leírásaik csupán 2-3 mondatra és a várható kifejlett testhosszra korlátozódnak. Pozitívumként viszont megemlítem, hogy az érdekesebb információkat külön keretbe foglalva közlik és minden családon belül kiemelnek egy kezdőknek is ajánlható fajt. A halak fejezete után a gerinctelen állatok része következik, főleg a tengeri akvarisztika oldaláról érdekes, de a csigák, rákok vonatkozásában találunk édesvízi változatokat is. A növényekről olvashatunk a folytatásban. Itt is érvényes, amit a halaknál leírtam a bemutatott darabszám és a leírások mélységét illetően. Van viszont egy érdekes információ: miként tudjuk megkülönböztetni a Vallisneriákat a Sagittariáktól - a hosszirányú erezet a Vallisneriáknál kifut a levél végéig, a Sagittáriáknál nem! A könyv vége az Akvarisztikai alapismeretek címet viseli. (franciák...) A könyv leghasznosabb részének tartom, rengeteg gyakorlati ötlet az akvárium ragasztásától kezdve a világításon, szűrésen keresztül a dekorációkig. Hátterezéshez például több variációt is bemutat a könyv. Végezetül 4 akvárium tervét kapunk berendezési rajzzal, növények és halak összeállításával. Összességében úgy gondolom, hogy a könyv megérte az árát, de hal-, vagy növény-adatbázisként nem használható.

Ç

SERA tanácsadó füzetek

A díszhal kereskedőknél általában ingyen beszerezhető hasznos füzetecskék. Nekem négy ilyen ismertetőm van, a "Díszhalbetegségek", "Az akvárium természethű ápolása és a vízszűrés", "Így rendezem be akváriumomat", valamint németül: "Freude am Meerwasseraquarium". A reklámozott termékeket itt sem minősíteném, erre más fórumok hivatottak. Amiért a kezdők számára hasznosnak tartom a füzeteket, az az a szándék, hogy útbaigazítást adnak az akvárium berendezéséhez és működtetéséhez és tudatosítják, hogy bizony az akvarizálás nem abból áll, hogy fogok egy üvegkádat és abba kavicsot, némi növényt és rengeteg halat rakok. Értelemszerűen a felkínált megoldások, anyagok mind a Sera eszköztárából valók, de legalább a füzetek olvasásával rá jön az ember, hogy milyen problémákkal találkozik majd a leggyakrabban. Kezdőknek javaslom, hogy ha hozzájutnak a kiadványokhoz, mindenképpen gyűjtsék be, de ne vegyenek minden leírt információt készpénznek!

Ç

Akvárium Magazin - Felelős kiadó: Pasaréti Gyula

HU-ISSN 1217 9299

Az ismertető írásának pillanatában az újság sajnos már nem él, legalábbis bizonytalan időre felfüggesztette működését. Szívből remélem ez az állapot meg fog változni és ismét lesz akvarista újság Magyarországon. Az én példányaim a IX. és X. évfolyamból származnak a 60.-tól az utolsó, 68. számig. A 30-35 oldalas kiadvány (legalább is az én példányaim) általában egy-két halfaj fényképes ismertetőjével kezdődik, de van olyan újságom is, ahol még több halfaj kerül bemutatásra. Különböző témakörökben cikkeket olvashatunk az akvárium növényeitől kezdve a szakkiállításokon keresztül a víz kémiai jellemzőinek bemutatásáig. Az utolsó oldalak általában valamilyen terrarisztikai témát dolgoznak fel. Az újságra még jellemző a rengeteg hirdetés, ez a "Neten kívülieknek" hathatós segítséget jelentett az egyes felszerelések, tenyésztők kiválasztásánál, beszerzésénél. Az újság példányait talán még egyes könyvtárakban fel lehet lelni, de valószínűbbnek tartom, hogy csak idősebb akvaristáknál juthatunk hozzá , mint féltett kincs.

Ç

JUWELL AQUARIUM - prospektus

A JUWELL ismertetőjéből két változat van birtokomban, gyakorlatilag azonosak, de a későbbi kiadás bővebb. Magát a termékcsaládot nem akarom minősíteni, saját tapasztalatom egyébként sincs velük. (Ez nem teljesen igaz, mert van egy reflektorom.) Ami érdekes lehet, az a berendezett akváriumok fényképe, mert sok-sok ötletet meríthetünk saját tartályunk berendezéséhez, elrendezéséhez.

Ç

TETRA: Az akvárium-egy elbűvölő vizivilág

A Tetra cég ismertető füzetét korábban ingyenesen megkaphattuk a díszállat-kereskedésekben, manapság pár-száz forintért juthatunk hozzá. A termékeket minősíteni itt sem akarom, annyit azért elmondok, hogy én alapvetően Tetra cuccokat használok Leszámítva, hogy a különböző problémák kezelésére a vízelőkészítéstől kezdve a darakór leküzdéséig értelemszerűen a cég termékei kerülnek bemutatásra, a kezdő akvarista sok fontos információhoz juthat. A gyönyörű fotók mindenkit arra ösztönöznek, hogy ő is valami hasonlót alkosson. A füzetecske végén ízelítőt kaphatunk a leggyakrabban tartott halakból és vízinövényekből, valamint példát is találunk egy társas akvárium berendezésére. Én a kezdőknek mindenképpen azt javaslom, ha alkalmuk adódik, mindenképpen szerezzenek egy példányt a kiadványból. Egy komolyabb akvarista könyvet természetesen nem helyettesít, de ennyi pénzért megéri.

Ç

Dezse Tibor: Akváriumok

Aquadruck,  ISBN 963 85681 2 7

Először is jó hír azoknak, akik a szerző Tengeri akváriumok című könyvét nem tudták megvásárolni: ez a könyv kibővített formában tartalmazza azt is. Az igazi különbség az édesvízi akvarisztikával foglalkozó közel 80 oldal. A kezdők által leggyakrabban feltett kérdésekre ad választ a könyv, kezdve a szükséges felszereléstől az összeillő halfajokon keresztül az akvárium gondozásáig.  A fogalmak, eszközök magyarázata egyszerű, könnyen értelmezhető. Ismertetőt kapunk tehát magáról az akváriumról, annak célszerű elhelyezéséről, a szükséges technikai felszerelésekről, azok használatáról. A dekorációs elemek ismertetője után a növényekről olvashatunk, kiemelve a leggyakrabban megvásárolható fajokat. Betelepítési ötleteket is kapunk, egy javaslattal azonban kételyeim vannak: én vitorláshalak mellé neonhalakat nem javaslok, mert "a nagy hal megeszi a kis halat". A leggyakoribb halfajok bemutatásával folytatódik a könyv, majd az etetéshez kapunk praktikus tanácsokat. Az édesvízi rész a rendszeres gondozási feladatok ismertetésével zárul. A könyv a továbbiakban a tengeri akvarisztikával folytatódik, mint fentebb említettem, ez a szerző korábbi könyvének bővített változata. Ismertetését feljebb olvashatjátok.  Összegezve: a kezdők sokat tanulhatnak a könyvből akár az édesvízi, akár a tengeri akvarisztika területén.

Ç

Peter Beck: Akvárium-ABC

Elektra Kiadóház - ISBN 963 9205 24 9

A 70 oldalas puhafedeles könyvecske mint a neve is mutatja - alapvetően kezdőknek készült. A megyei könyvtárból kölcsönöztem ki, könyvesboltban nem tartom valószínűnek, hogy találkoznánk vele. A könyv legelső bekezdését Németországban kézpénznek vehetné egy kezdő, de nálunk azért ne bízzunk a kereskedők szaktudásában és önzetlenségében. Az aranyhalas gömbbel kapcsolatban ismerős mondatokat olvashatunk - Aquad tollából nem egyszer megjelent: felejtsük el! A könyv rövid fejezetekben tanácsokat ad saját akváriumunk megtervezéséhez, ismertet néhány alapelvet, kifejezést. Ezek az ismertetők természetesen nem tudományos mélységűek, de itt nem is ez a cél. Az olvasóban tudatosul, hogy az akvarizálás nem annyiból áll, hogy különböző halakat együtt tartok egy üveg-kádban, hanem azért itt elég bonyolult fizikai és kémiai folyamatok is zajlanak. Tanácsokat kapunk az első halaink kiválasztásához és gondozásához. A kiadvány középső oldalain néhány gyönyörű halfotó tovább "fertőzi" az érdeklődőt. A második részben a legkedveltebb halak és akváriumi növények rövid ismertetőjét olvashatjuk, fényképet itt nem mellékeltek, csak rajzokat. A legutolsó fejezetben különböző problémákra (a darakórtól kezdve a mészkőlerakódásokig) találunk tanácsokat. Összegezve: a kiadvány kiválóan alkalmas arra, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését ennek a gyönyörű hobbinak az irányába, de természetesen még sok-sok olvasásra lesz szükség.

Ç

A fényképért köszönet Mur-nak www.diszkosz.hu

Dr. Lányi György: Korszerű akvarisztika

Gondolat kiadó - 1966

Az ismertetőt Paller Endre (http://edak.rtlmail.hu) írta, saját magamat nem éreztem elég felkészültnek a könyv bemutatására. Ezúton is köszönöm!

Mivel 1966-ban adták ki, így bárki azt gondolhatná, hogy Dr. Lányi György Korszerű akvarisztika című műve felett napjainkra már eljárt az idő. Magam is ebben a tévhitben éltem, amíg bele nem lapoztam a könyvbe. Az írás terjedelme - amely közel 500, sűrűn teleírt oldal - azonnal felhívja a figyelmet arra, hogy nem a mai divatirányzatot követő, színes képekkel gazdagon illusztrált, ugyanakkor új információval kevésbé szolgáló könyvről van szó, hanem egy tudásanyagában széles körű és elmélyült műről.
Ami a könyv első átlapozásakor azonnal feltűnt, hogy nem találtam benne halakra vonatkozó fajleírásokat. Ez engem különösebben nem zavart, hiszen számtalan forrás áll ilyen tekintetben az akvaristák rendelkezésére, ugyanakkor sok olyan témát érint az írás, amelyekkel más művek egyáltalán nem, vagy csak alig, felületesen foglalkoznak. Ilyen kellemes meglepetés volt a viszonylag terjedelmesebb, az akvarisztika biológiai alapjait és az akvárium vizét taglaló rész, melyben az író részletesen tárgyalja a vízben végbemenő körfolyamatokat, a tápanyagok útját, a kémiai jelenségek periodikus változásait, a víz paramétereinek mérésének, beállításának gyakorlati hasznát és ezek hatásait.
A könyvben tovább lapozgatva eljutunk az akváriumok műszaki berendezéseit leíró részhez. Ennek nagy része természetesen mára aktualitását vesztette, de figyelmesen olvasva még így is rengeteg hasznos tanácsot, ötletet meríthetünk belőle. Külön kiemelném, hogy a könyv - korai kiadási dátuma ellenére - említést tesz, sőt ábrát is közöl az ózonizátorok működési elvéről, hatásáról.
A következő nagyobb lélegzetű rész az akváriumok berendezésével, technikai és esztétikai követelményeivel ismertet meg bennünket. Ezen ismeretek nagy része természetesen ma is megállja a helyét. Külön érdekesség, hogy a könyv kitér a biotóp akváriumok berendezésének szempontjaira is. Főbb érdeklődési köröm alapján én ugyanehhez a részhez sorolnám a könyv következő epizódját is, nevezetesen az akváriumi növényekkel foglalkozó részt. Itt az általános növénytartási (ültetési, ritkítási, szaporítási) ismereteken túl részletes, rajzokkal illusztrált növényismertetőt is találhatunk.
A műben igen nagy helyet kapott az általam máshol nem igen olvasott akváriumi gerinctelen állatok ismertetése. Ez már csak azért sem elhanyagolható szempont, mivel tapasztalatom szerint az akvaristák többségének az akváriumi élőlények említésére halak jutnak eszébe; és itt rendszerint meg is akad a gondolatmenet. Nos, a könyv írója másképp látja ezt a kérdést, ugyanis itt ismereteket szerezhetünk véglényekről, csalánozókról, férgekről, rákokról, vízirovarokról, kagylókról, csigákról és különböző tengeri gerinctelenekről is.
A következő fejezetben elérkezünk a halakhoz, de - ahogy már említettem - nem fajleírásokkal "untat" minket az író, ezt - ahogy írja - egy külön kötetben foglalja össze. Itt a halak tartásával, szállításával, betelepítésével kapcsolatban olvashatunk tényleg csak néhány oldalt.
A folytatás az akvárium gondozását tárgyalja. A különböző időszakokban végrehajtandó karbantartási munkák külön fejezetet kaptak, de az író külön kitér az erős algásodás illetve vízzavarosodás elleni teendőkre is. Szó van még a halak etetéséről is, az élő eleségek kifogásáról, tartásáról, tenyésztéséről és adagolásáról is.
Hosszabb fejezet foglalkozik a halak betegségeivel, felismerésükkel, azok megelőzésével, gyógyításával. Talán ez volt az egyetlen rész a könyvben, melyet feleslegesen hosszúnak éreztem. Ugyan nagyon szépen összeszedett táblázatot, leírásokat találhatunk az egyes betegségek tüneteiről és természetesen semmiképpen nem káros, ha valaki ezekről többet tud, de úgy gondolom, ezek a külső jelek sok betegség esetében összemosódnak, márpedig mindenféle szakismeret nélkül igen nehéz megtalálni a halak megfelelő gyógymódját, esetleg a rossz kezeléssel nagyobb gondot okozhatunk, mint amekkorát maga a betegség. Nekem az a véleményem, hogy próbáljuk meg állatainkat olyan körülmények között tartani, hogy a stressz minimalizálásával, a környezetük higiénikus állapotban tartásával elkerüljük azok megbetegedését. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor inkább forduljunk szakemberhez.
Elsősorban a tenyésztés, szaporítás gondolatával kacérkodó akvaristáknak nyújthat hasznos ismereteket a következő fejezet, melyben megismerkedhetünk a tudatos díszhal-tenyésztés alapjaival, egyed-fejlődéstani és örökléstani ismeretekhez jutunk. Ez a rész gyakorlati tanácsokkal is ellátja a leendő tenyésztőket, valamint pár oldal erejéig kitér az ivadékok felnevelésére is.
Összességében azt mondhatom a műről, hogy aki be tudja még szerezni valahonnan, feltétlenül tegye meg, mert ilyen összeszedett, részletesen kitárgyalt tudást a ma általában kapható könyvekből már nem fog megszerezni.
 

Ç

Dr Wiesinger Márton: Halak

Búvár zsebkönyvek - Móra könyvkiadó ISBN 963 11 5561 7

A harmincas korosztály már minden bizonnyal emlékszik a roppant népszerű "búvár zsebkönyvek" sorozatra. Sokan gyűjtötték a kiadványokat és nem tévedek sokat, ha azt mondom - ennél egyszerűbben nem lehetett felkelteni egy gyerek érdeklődését a világ élő (és holt) - világa iránt. Jómagam is ebben a könyvecskében találkoztam először az akváriumi halak színes képeivel, a diszkosz, meg a ramirezi törpesügér rögtön izgatni kezdte persze a fantáziámat. A könyv első fele ugyan a hazai hidegvízi halakat tárgyalja, de én mindig csak a második részt, az akváriumi díszhalakat nézegettem. Túl sok mindent ugyan nem tudhattunk meg a 4-5 mondatos leírásokból, de valahogy kitárult az ember előtt a világ. Hol lehet az a Rio Paraguay, vagy a Nagy Szunda-szigetek, tényleg van fekete-piros színezetű hal? A sikeres akvarizáláshoz ugyan nincs szükségünk erre a könyvre, nem is ilyen célból készült, de már a 6 éves fiam is szívesen lapozgatja...

Ç

Nagy Tamás-Tóth Csaba: A Tanganyika-tavi sügérek 1.

Szukits könyvkiadó - 1994 - ISBN 963 8199 58 X

A kötet alcíme: Sügérbiotópok az akváriumban és a növényevők. A szerzők ugyan rögtön elhúzták az orrunk előtt a mézes madzagot, nevezetesen: készül még további két könyv, de több helyről olyan információhoz jutottam, hogy ez sajnos nem valósult meg. Ez a könyv tehát a Tanganyika-tó kialakulásával és vízkémiai jellemzőinek bemutatásával nyit. Ismertetést kapunk az egyes zónák jellemző "berendezéséről", az ott élő és akvarisztikai szempontból érdeklődésre számot tartó sügérfélékről.  A szerzőpáros a litorális zónák (= a tó nagyobb, azonos jellegű parti területei) bemutatásával hangsúlyozza, mennyire fontos a megfelelő társítások alkalmazása. A viselkedési és szaporodási szokások tárgyalása után a célirányos táplálás, etetés kerül terítékre. Útmutatót kapunk a perlites-cementes háttér elkészítéséhez, akváriumunk berendezéséhez, növényesítéséhez(!), a leggyakrabban előforduló betegségek kezeléséhez.   A kiadvány második felében a halak bemutatása kezdődik. A fenékjáró kistestű növényevők három neméből, az "úszóbajnok" növényevők két neméből, a Petrochromisokból, és a Tropheus nem -Königs szerinti rendezését követve- 6 fajának számtalan variánsából kapunk leírásokat. A részletes ismertetők és a fényképek segítségével nagyobb biztonsággal próbálhatjuk meg beazonosítani a kereskedőnél úszkáló állatokat, de véleményem szerint még így is nehéz dolgunk lehet. A többi ismertebb nem, pl. Julidochromisok ismertetése a második könyv része lett volna, de mint említettem, sajna ez már nem jelent meg.

Biztosan sok akvarista elgondolkodott már azon, hogy mi a fenét szerencsétlenkedik a jó kemény magyar víz lágyításával és savasításával, hogy dél-amerikai, vagy délkelet-ázsiai halfajokat tartson, amikor egy Tanganyika-, vagy Malawi-tó biotópja "helyből", sokkal könnyebben kialakítható. Hát ez az álláspont is elég csalóka.  Tekintetbe véve, hogy ilyen halak tartásánál átlagon felül tekintetbe kell venni az agresszivitási hajlamot, a táplálkozás specialitásait, a vízminőséggel szemben támasztott magas követelményeket, komoly felkészültséget igényel ezen halak tartása. 4-5 különböző fajta pontylazac társításával nagy bakot nem lőhetünk, ellenben itt nagyon észnél kell lenni. A minimális vízmennyiség a sügérfajok többségénél 200 liternél kezdődik. A magyar nyelven elérhető szakirodalom ismereteim szerint az itt ismertetett két könyvre (a másik a Lukács-Sinkó féle) korlátozódik. Használatuk, gyakori forgatásuk véleményem szerint elengedhetetlen.

Ç

Dick Mills: Akvarista kézikönyv

Familia könyvtár - Park Könyvkiadó ISBN 963 585 144 8

A fénykép ugyan még az 1992-es magyar kiadás címoldalát mutatja, de azóta 1997-ben újból megjelentették a könyvet. A keménykötésű, közel 300 oldalas kézikönyv 10 fejezetet tartalmaz.

Az első rész a halak anatómiájával foglalkozik, a második a halak kiválasztásával. Itt hasznos tanácsokat kapunk a halak kiválasztásához és biztonságos szállításához. A harmadik részben a gyakorlatilag leggyakrabban beszerezhető fajok fényképes leírását találjuk. Néhány mondatos leírás, a faji jellemzők, valamint az akváriumi feltételek rövid felsorolása tartozik minden halacskához. A trópusi édesvízi fajokon kívül hidegvízi és tengeri fajok leírásával is találkozunk. A negyedik fejezet a szobai akvárium technikai felszerelését, a vízzel kapcsolatos feltételeket tárgyalja. Az ötödik részben több, különböző típusú akvárium berendezését segíti a szerző. A talajtól kezdve a legismertebb vízinövényeken keresztül a halak betelepítéséig nyomon kísérhetjük egy trópusi édesvízi, egy hidegvízi édesvízi (aranyhalakkal! - sicc), egy trópusi, valamint egy hidegvízi tengeri medence építését. A hatodik rész az etetéssel, a hetedik az egészségmegőrzéssel foglalkozik. A nyolcadik fejezet a tenyésztéssel kapcsolatban kapunk útmutatót, ötleteket. A kilencedik fejezet egy nálunk sajnos nem túl gyakori esemény, a halbemutató eseményeiről, rendezéséről szól. Az utolsó, tizedik rész az akváriumok fényképezésével kapcsolatban segít bennünket. Én más magyar nyelvű könyvben ezzel a témakörrel nem is találkoztam! A kötetet kislexikon zárja akvarisztikai kifejezések magyarázatával.

A könyv tartalmaz ugyan néhány megállapítást, javaslatot, amivel a haladó akvaristák nem értenek egyet, de a könyv véleményem szerint jó vétel egy kezdő, illetve középhaladó számára is.

Ç

Dr. Lányi György. Elevenszülő fogaspontyok - Guppik, mollik, plattik, xifók és díszhalrokonaik

Állatbarát sorozat - Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat- ISBN 963 233 136 2

Úgy gondolom, hogy az akvaristák döntő többsége az elevenszülő fogaspontyokkal kezdi az „ipart”. Az ismert magyar szerző egy teljes könyvet szentel ennek a  csoportnak és olyan mélységű információkhoz juttat bennünket, amelyeket más, általános akvarisztikával foglalkozó irodalomból egyébként nem érnénk el.

A kisméretű zsebkönyv rövid akvarisztika-történeti áttekintés után a fogaspontyok rendszertani besorolásával foglalkozik. Elterjedésüket, testi és élettani sajátosságaikat rajzokkal is illusztrálja a könyv. Szaporodásuk szinte egyedülálló az állatvilágban, ennek a folyamatnak megértését segíti a következő fejezet. A szerző a folytatásban kihangsúlyozza, hogy toleráns fajokról van ugyan szó, fontos a megfelelő életkörülmények kialakítása. Ismerteti a vízminőséggel, hő- és oxigénigénnyel, medencemérettel, táplálással kapcsolatos elvárásokat. A tenyésztésről nagyobb fejezetet olvashatunk, az öröklődéssel kapcsolatos leírás valamelyest bővebbnek ítélem a Horn-Zsilinszky féle Akvarisztikában közöltnél. Több féle kikísérletezett eljárásról olvashatunk a színek, úszók variálásához, új változatok kitenyésztéséhez. A zsebkönyv második felében a fajok és tenyészváltozatok bemutatása történik. A közismert fajokon kívül számtalan olyan halacskáról olvashatunk amelyek már „kikoptak” a hazai akváriumokból, esetleg néhány mindenre elszánt specialista tartja őket. Minden egyes leírás tartalmazza az eredeti előfordulási helyet, az úszó és pikkelyképleteket (!) a külső megjelenést, a tartási és tenyésztési feltételeket. Fekete-fehér rajzok (mint a Horn-Zsilinszky könyvben) mutatják a hímek és nőstények közti alaki és mintázatbeli különbségeket, az utolsó oldalakon kapunk viszont néhány színes ábrát is.

Véleményem szerint, aki az elevenszülőkkel közelebbi és mélyebb kapcsolatba kíván kerülni, mindenképpen szerezze be a könyvet (antikvárium).

Ç

Jörg Vierke: A legkedveltebb díszhalak

Elektra Kiadóház-2000 ISBN 963 9205 44 3

Minden kezdőben felmerül, hogy milyen halakkal népesítse be az akváriumát. Legtöbbször sajnos a körültekintés hiánya, vagy a lelkiismeretlen kereskedő miatt (tisztelet a kivételnek) olyan halakkal tér haza, amelyeknek eltérőek az igényei a vízminőséggel kapcsolatban, még rosszabb esetben összeférhetetlenek egymással. A szerző a leginkább elterjedt halakat gyűjtötte össze, természetesen családonként csoportosítva. A sorrend: Pontylazacok, Pontyfélék, Harcsák, Fogaspontyok, Bölcsőszájú halak, Kúszóhalak (Labirinthalak) és egyéb kedvelt díszhalak. A leírások váltakozó hosszúak és elég általánosak. Egyes fajoknál grafikát találunk, a könyv középső részében viszont néhány igen szép fotót is! Az egyik kép elnevezése „kicsit” téves lett, (ha jól sejtem) paradicsomhalak fotója alatt a szumátrai díszmárna szöveg szerepel. A könyv végében találunk egy összefoglaló táblázatot, ide gyűjtötte össze a szerző a bemutatott halak számára fontosnak ítélt jellemzőit. A várható kifejlett testhosszon és a kívánt hőmérséklettartomány után a szerző javaslatot tesz, hány példányt telepítsünk az adott fajból egy 100 literes akváriumba. Utal a „csapatszellemre”, valamint egytől hatig terjedő osztályzatot ad tartási nehézségre, valamint a társíthatósági szintre. (1=egyszerű/békés, 6=problémás/agresszív)

A könyv jó szándéka ellenére nem nyerte el különösebben a tetszésemet.

 

Ç

Pénzes Bethen: Az akvárium növényei

Mezőgazdasági Kiadó Kft. 1990 Állatbarát sorozat ISBN 963 234 325 2

Ismét egy könyv, amely anno egy speciális témával foglalkozott, de sajnos néhány része felett már eljárt az idő. Az Állatbarát sorozatban megjelent 80 oldalas könyvecske az akváriumok „zöldellő” berendezéséhez igyekezett segítséget nyújtani. Az első részben a baktériumokról, moszatokról, algákról olvashatunk röviden. Itt a szerző különböző vegyszereket is ajánl az algák visszaszorítására, ez bizony napjainkban már nem túl „tudományos”, sokkal inkább a biológiai védekezésre, de főleg a megelőzésre került át a hangsúly. A következő fejezet már az „igazi” vízinövényekkel foglalkozik. A talajigényektől kezdve a vízminőség, a fényigény, az ültetési alapelvek szerepelnek a témák közt. A világítás rovatban szintén egy túlhaladott álláspont: ma már nem igen ajánlanak villanykörtét akvárium megvilágításhoz. Az akváriumban tarható legismertebb növényfajok bemutatásával lépünk tovább. A leírások a származási helyen túl a fizikai megjelenést, a fényigényt, a vízhőmérsékleti tartományt, a vízkeménységgel kapcsolatos elvárásokat, illetve néhol a szaporítást tárgyalják. Helyenként fekete-fehér ábrákat kapunk, a könyvecske végén 16 oldalon pedig színes fényképeket. A legutolsó fejezet néhány praktikust akvárium díszítési ötletet ajánl. Úgy vélem, kicsit eljárt az idő a könyv fölött, viszont más, kimondottan növényes könyvvel nem találkoztam eddig.

Ç

(Aquad támogatásával)

Dr Wiesinger Márton: Akvarisztika

Gondolat kiadó 1975   ISBN 963 280 227 6

Több, mint 300 oldalas könyv, amelyet a könyvtárban találtam. A közel 30 éves kiadvány ma már elsősorban egyfajta történelmi értéket képvisel, az akvarisztikai részek többsége felett alaposan eljárt az idő. Sokkal inkább javaslom azoknak viszont, akik az akvarisztika hőskora iránt érdeklődnek. A könyv a bevezetés után az akvárium technikai követelményei és kéziszerszámai című résszel nyit. A leírás a kor lehetőségeit ismerteti, természetesen központi helyet kapnak a fémvázas akváriumok. Az akvárium berendezése résznél a Hans Frey féle lexikon képei köszönnek vissza. Áttekintést kapunk a vízinövényekről és csigáiról. Akkor bizony mindennaposnak számított, hogy hazai növények és csigafajok kerültek egy trópusi díszakváriumba. Ma ez már igencsak komoly ellenérzéseket kelt. Rövid fejezetben a Magyarországon fellelhető aranyhal populációkat is ismerteti velünk a szerző. A trópusi díszhalak bemutatása kép, illetve rajz nélkül pár mondatban történik, eléggé megnehezítve a korabeli kezdők sorsát. A mivel és hogyan etessünk rész viszont időtálló, most is ugyanúgy tenyészthetjük a grindált, mint a leírásban. Több halfaj tenyésztéséhez pontos receptet kapunk, a kísérletező kedvűeknek érdemes lehet kipróbálni. A könyvben több helyen érdekes úti leírásokat olvashatunk, akvarisztikai visszaemlékezéseket találunk. Több fejezetben magyarországi lelőhelyeket sorol fel a szerző, ahol halat, csigát, növényt gyűjthettek a korabeli akvaristák. Vajon ma ezek a területek léteznek-e még?

A könyvet napjainkban kimondottan akvarisztikai céllal nem tudjuk használni, de érdekes olvasmány lehet az akvarisztika története iránt érdeklődőknek. Azt mindenesetre kijelenthetem, hogy a szerző akvarisztika iránti szeretete nagyon meggyőző és magával ragadó.

 

Ç

Pénzes Bethen-Tölg István: Az aranyhal és a díszponty

Mezőgazdasági Kiadó 1986; ISBN 963 232 099 9

A könyvet a tisztábban látás miatt elsősorban azoknak ajánlom, akik mindenáron akváriumi aranyhaltartással kívánnak foglalkozni. Az aranyhaltenyésztés története elég régre nyúlik vissza a történelemben, azt el kell ismerni, hogy mindig akadtak aranyhalas akvaristák. Mint mondani szokták, ízlések és pofonok különbözőek - én például eleve nem szeretem sem aranyhalban, sem más halfajban a különböző fátyolos és egyéb degenerált változatokat. Valahogy nem természetes egy gülüszemű aranyhal, vagy egy fátyolos zebradánió. brrrrr.........

A könyv egyébként az aranyhalak és a díszpontyok (koi?) rendszertanával, biológiájával, változataival foglalkozik. Tárgyalja az aranyhaltartás módszereit és eszközeit, részletesen foglalkozik a táplálkozás, etetés és a tenyésztés kérdéseivel. A könyv végén a gyűjthető eleségekről, szállításról, betegségekről olvashatunk és egy halgondozási-naptárt kapunk.

Ç

Patrick Lonisy: Akváriumok

Passage Kiadó 1998? ISBN 963 228 070 9

Alapvetően gyerekeknek szóló könyv - ezt megerősíti az a tény is, hogy a gyerek könyvtárból kölcsönöztem. Ami felnőtteknek is érdekes lehet, azok az egyszerű, ötletes, házilag is elkészíthető eszközök ismertetése. (Az akváriumragasztás például egész jól leírásra került szerintem.) Van persze olyan része is a könyvnek, amelyik számunkra használhatatlan - hogyan gyűjtsünk élőlényeket a tengerből. A könyvecske két ismertebb halfaj bemutatásával zárul - guppi és zebrasávos sügér.

Ç